tiistai 22. maaliskuuta 2016

Broileriraivo - Setä nillittää!

"Nillitys – rasittava saarnaaminen elämän vähemmän merkittävistä yksityiskohdista – kuuluu vapaan yhteiskuntamme perustavanlaatuisiin oikeuksiin." 

Minua on viiksettänyt jo kauan kauppojen (ja tietysti teollisuuden) liiallinen "tuotekehittely" broilerinlihan suhteen. Vajaa pari viikkoa sitten v...tuksen vati läikkyi yli niin, että saarnasin asiasta Facebookissa, Twitterissä, tuottajan asiakaspalvelussa ja nyt viimein tässä blogissani.

Ostin lähimarketista Karinieman ohuen ohuita broilerin filepihvejä. Tarjoushinta paketille taisi olla 3,99 eur/400 gr. Ohessa kuva. Jos näitä joku ilkeää sanoa pihveiksi, samalla logiikalla minua voi kutsua hoikaksi maratoonariksi. Kuten tuolla SoMe -kanavissa totesin, mielestäni näille oikeampi termi olisi "siipikarjan teurasjäteriekaleita".

Tämäkö pihvi?
Kävin Kariniemen asiakaspalvelun kanssa seuraavanlaisen sähköpostikeskustelun:

Palaute : 

Myyntipakkauksessa sanotaan että nämä ovat pihvejä. Kuvasta selviää että liha muistuttaa teurasjäteriekaleita. Kaikki paketissa olleet olivat samankaltasia, jotkut vielä surkeampaa silppua kuin tämä esimerkki. Pidän sanaa "pihvi" harhaanjohtavana pakkausmerkintänä. 

Kariniemen vastaus:

Kiitos lähettämästäsi palautteesta. Pahoittelen, että tuotteemme ei ole ollut laatutavoitteidemme mukainen ja on aiheuttanut sinulle pettymyksen. 
Mielellämme selvittäisimme antamasi laatupalautteen ja tämän vuoksi pyytäisin ystävällisesti lähettämään meille sähköpostilla kuvan tuotteesta ja laatuvirheestä, mikäli se vielä on mahdollista. Palautteesi liitteenä ei ollut kuvaa. Käsittelemme palautteen mahdollisimman pian. Hyvityksenä virheestä lähetän sinulle tuotehyvityskortin postissa. 

Seuraavat puolenkymmentä viestiä koskivat tuota "puuttuvaa" kuvaa. Ainakin oman sähköpostini mukaan kuvaliite oli aina mukana, mutta kaikenlaista voi sattua bittiavaruudessa. Lähetin pari kertaa ihan normaalin käynnykkäkameralla otetun .jpg -formaatissa olleen kuvan, mutta asiakaspalvelu ei saanut sitä auki. Viimein lähetin kuvan useammassa formaatissa. Lienevät saaneet viimein kuvan esiin kun mitään ei enää heistä kuulunut.

Muutaman päivän kuluttua postissa saapui 12 euron arvoinen lahjakortti heidän tuotteisiinsa. Siitä kiitos. Samoin kuin melko nopeasta asian käisttelystä - Kiitos!

Viestintä oli aika kliinistä, mutta menetteli. Huvittavinta mielestäni on se, että missään vaiheessa kukaan ei kertonut, ovatko nämä ohuen ohuet broilerin filepihvit aina tällaista silppua, vai oliko kyseessä tuotevirhe. 

Tämä yksittäinen tapaus on vain pieni esimerkki broilerituotteiden alennustilasta. Seuraavaksi pari esimerkkiä tältä talvelta muista kuin edellämainitun valmistajan tuotteista:

Ostin samaisesta vakiomarketistani paremman puutteessa rasian marinoituja broilerisuikaleita. Kotona pesin marinadin pois. Paljastui, että lihat koostuivat yhdestä n. peukalon kokoisesta palasta, kourallisesta sormenpään kokoisia riekaleita ja loput pikkusormen kynttä pienemmästä silpusta. Todennäköisesti siis luista koneellisesti eroteltua massaa, joka piilotetaan siihen punaoranssiin smegmaan, jota myös marinadiksi väitetään.

Ostin edullisesta ulkomaalaisen kauppaketjun myymälästä rasian, jonka kerrottiin sisältävän marinoimattomia broilerin paistileikkeitä. Lihat oli aseteltu paketiin niin, että ne näyttivät broilerin rintaleikkeestä paloitelluilta, priimalaatuiselta lihalta. Kotona selvisi totuus. Todennäköisesti lihat olivat eritelty jotenkin koneellisesti broilerin koivista. Palojen alapuoli oli repaleista mössöä, jossa oli vielä hieman luukalvoa ja rustoa jäljellä. Maku oli kamala.

Vielä menneiden aikojen muistelua:
Joskus oli ihan yleisesti saatavilla isoja rintaleikkeitä - siis niitä sellaisia, jossa on nahka ja luut jäljellä. Oikein hyvää materiaalia kotikokille. Hyvin harvinaista näinä päivinä. Samoin vuosia sitten broilerin luuttomat rintafileet olivat muhkeampia ja niissä oli mukana ns. sisäfile. Ei enää.
Molemmista edellämainituista oli toki tarjolla sekä marinoimattomat että marinoidut versiot.

Lisäksi oman, täysin epätieteellisen, muisteluni mukaan broilerin liha oli vielä 5 vuotta sitten suhteellisesti halvempaa kuin nyt. Tuntuu siltä, että nykyisin hyvä possunliha, mm. kassler ja jopa ulkofilee, ovat edullisempaa kuin broileri.

Tämä nykyinen "ohut" ja "ohuen ohut" -villitys on johtanut siihen, että mehevän kana- ts. broileripataruoan valmistaminen alkaa olla melkein mahdotonta.

Ja niistä loputtomista erilaisista "suikale" -määreellä varustetuista siipikarjasilppupakkauksista en edes jaksa enää pahemmin nillittää. Olemmeko me kuluttajat niin saamarin laiskoja, että emme viitsi vaatia kunnon lihaa, jonka voi itse leikata haluamaansa käyttötarkoitukseen sopiviksi. Mikä on tämän kehityksen jatkumo? Syödäänkö jatkossa valmista tahnaa Piltti- tai Bona -purkista!

Lopuksi; monet reseptit edelleen puhuvat kanasta, mutta kanaa ei ole saanut perusketjumarketeista vuosiin - aina vain tätä surkeaa taloushanhea.

Ei kommentteja: