sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Perimmäisten kysymysten äärellä

Läskisoosi ts. sianlihakastike on se ruokalaji, jossa mun mielestä nykyisin mitataan äijämäisyys, perinnetietoisuus, muotitietoisuus, snobistelu. Tuntuu herättävän mielipiteitä aina. Ruokalaji on käsittääkseni aikoinaan syntynyt välttämättömyyden ehdoilla; nykyisin edullinen ruhon osa on jalostettu maittavaksi annokseksi. Tätä en ole tarkastanut, mutta väitän että läskisoosille ei löydy alkuperäistä reseptiä. Ja jos löytyykin, niin suhtaudun siihen niinkuin kaikkeen lopulliseen totuuteen - sitä ei ole. Hupaisaa on se, että kuinka näin yksinkertaisen evään ympärille voidaan rakennella jopa kulttia ja kinata perusaineista. Ruisjauho vs. vehnäjauho. Voita vai ei. Sipulia vai ei. Sipulia, mutta sipulit siilataan pois jossain vaiheessa tai sipulia ja sipuli jää kastikkeeseen. Keitinperunat vs. muusi. Keitinperunat kuorineen vai kuorittuna. Tässä vasta pieni osa oppiriidoista.
Tapanani on lueskella mahdollisimman monta reseptiä samasta aiheesta ja sitten tehdä parhaan intuitioni mukaan.Näin tein läskisoosin viimeksi (viime lauantaina):
  • 500 gr siankylkeä lähikaupasta, styroksilevyn päällä kelmuun käärittynä. Edullista.
  • Voita, ehkä n.2 reilua rkl
  • vajaa 1 dl vehnäjauhoa
  • 1 iso sipuli
  • vettä 0,5 ltrtilkka fondia (vasikka tms. lihaliemifondi)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • valkopippuria

Possunkylki n. 1 cm suikaleiksi. Pannuun. Mielellään valurauta-, mutta muutkin käy. Teräskattila OK. Teflon tuntuu jo vähän vieraalta, mutta mikä ettei, jos muuta ei ole tarjolla.

Niin, lihat siis kylmään pannuun ja lämmöt päälle. Sekoittele koko ajan. Rasva alkaa erottua lihoista. Sitten kun rasvaa alkaa olla kattilan pohjalla reilusti ja liha muuttuu rapeaksi, niin siivilöi lihat ja rasva erilleen. Palauta rasva kattilaan ja jätä lihat odottelemaan.

Lisää rasvan joukkoon voi. Kun voi on sulanut, heitä joukkoon melko pieneksi silputtu sipuli. Lisää jauhot vähitellen kun sipuli on kuullottunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jauhojen ja pannussa olevan rasvan suhde tulee olla sellainen että seos säilyy melko notkeana. Ei siis jauhosipulipuuroa!

Nyt tarkkana! Jauhojen tulee kypsyä ja ruskistua, mutta ne eivät saa palaa (siis jauhot ja sipulit). Kun seos alkaa olla maitokahvin ruskeaa, ala lisätä pieninä erinä lihalientä. Niin, tätä ennen varmaan älysit tehdä vedestä ja fondista miedon, kuuman lihaliemen. Lisää siis lientä rasvajauhosipulipohjaan vähitellen. Kun kaikki liemi on mukana, tarkasta paksuus ja säädä nesteen määrällä sopivaksi.

Nyt ota taas siivilä esiin. Siivilöi kastikkeesta sipulit ja mahdolliset jauhomöykyt hittoon. Palauta kastike kattilaan ja tuikkaa lihat kastikkeen joukkoon. Anna kypsyä vähintään puoli tuntia. Lisää jossain vaiheessa hieman jauhettua valkopippuria maun mukaan.'

Keitä perunat itsellesi sopivalla tavalla. Itse suosin napakkaa Asterixia tai muuta kiinteähköä lajia kuorittuna keittäen.
Perunat ja kastike tarjolle. Lisäksi maustekurkkua ja etikkapunajuurta. Kotimaista lagerolutta juomaksi. Arkena vettä tai vissyä.

Tämä on helkkarin hyvää, mutta en silti lähtisi barrikaadeille riehumaan oikeaoppisuuden puolesta.

Ei kommentteja: